Mum Lekesi Nasıl Çıkar?
Mum lekesi çıkarma eriyen bir mumun giysi, kumaş, masa örtüsü gibi eşyaların üzerine damlaması sonucu yapılan bir işlemdir. Mum lekesi basit olarak görülse de çıkarılması oldukça zor lekelerden biridir.
Mum lekesinin iz bırakmasının temel sebebi kimyasal bir madde olmasıdır. Mum, belirli maddeler bir araya gelmesi ile oluşan bir üründür. Yanlış bir uygulama ile eşyalarınıza kalıcı olarak vermemek için doğru yöntemleri bilmek gereklidir.
Bulunulan ortamın havasını değiştiren ve ayrı bir hava katan mumlar, kadınların vazgeçilmez tercihlerinden biridir. Son zamanlarda kokulu mumlar sayesinde, mum sadece bir aydınlatma amacı için değil koku amacıyla da kullanılmaktadır. Yazımızın devamında mum lekesi çıkarmanın eşyalara göre püf noktalarını bulabilirsiniz.
Ayrıca kahve lekesi nasıl çıkar? Yazımıza bakabilirsiniz.
Mum Lekesi Temizlerken Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar
Mum lekesi temizliği dikkat edilmesi gereken noktalar malzemenin türüne ve kalitesine göre değişiklik göstermektedir. Mum lekesi temizlemek, zannedildiği kadar kolay bir iş değildir ve oldukça dikkat edilerek temizlenmesi gereklidir. Aksi takdirde ürünlerinize kalıcı olarak hasar verebilirsiniz. Mum lekesi için temizlenmesi gereken noktalar:
- Mum lekesine hiçbir zaman damladığı an müdahale edilmemelidir. Islakken edilen müdahalelerde leke daha fazla yayılmaktadır.
- Lekeyi ütülürken bütün izlerin geçtiğinden emin olmak gereklidir. İhtiyaç halinde kağıt havlu ya da kese kağıdı sık sık değiştirilmelidir.
- Ütü sıcaklığının iyi ayarlanması gereklidir.
- Mum lekelerine kesinlikle tırnak ile müdahale edilmemelidir. Bu işlem sadece leke üzerindeki tortuyu kaldırır fakat leke izi kalıcı olarak kalır.
Mum Lekesi Kıyafetten Nasıl Çıkar?
Mum lekesi kıyafetten çıkarma giysilerinize dökülen mum damlaları için geçerlidir. Mum lekesi için en önemli nokta çıkarma işleminin mum lekesi kuruduktan sonra yapılması gerektiğidir. Kıyafetlerden mum lekesi çıkarmak için uygulanması gereken adımlar:
- Dökülen mum damlalarının kuruması beklenmelidir. Daha sonra lekenin üstüne buz torbası koyarak lekenin iyice sertleşmesi sağlanmalıdır.
- Ucu çok sert ya da küflü olmayan spatula yardımı ile kuruyan leke kazınılabilir. Keskin bir alet kesinlikle kullanılmamalıdır. Keskin aletler, giysilerinize zarar verebilir.
- Leke kazındıktan sonra devreye ütü girmektedir. Lekeli kısmın altına ve üstüne kağıt havlu yerleştirilir. Ütüyü, kıyafetin etiketinde olan bakım sıcaklığına getirmek gereklidir.
- Ütülemeye devam ederek lekenin tamamen kağıt havluya geçmesi beklenmelidir.
- Ütü işlemi bittikten yine kıyafetin yıkama derecesine bakılarak çamaşır makinesine atılmalıdır.
Yukarıdaki adımlar uygulandıktan sonra mum lekesi, kıyafetlerden kolayca çıkmaktadır.
Halıdan Mum Lekesi Nasıl Çıkar?
Mum lekesi halıdan çıkarma halılara damlayan mum lekeleri için merak edilmektedir. Mum lekesinin en çok damladığı yerlerden biri de halılardır. Halının malzemesi kıyafetten farklı olduğu için farklı bir işlem uygulanması gereklidir.
Halılarda mum dökülen noktalar tespit edilerek, üzerine buz torbası konulması gereklidir. Leke iyice sertleştikten sonra plastik kart ya da spatula ile kazılmalıdır. Kazıma yapıldıktan elektrik süpürgesi ile temizlenerek işlem tamamlanır. Halıdan mum lekesi çıkarma işlemi 10 dakika içinde kolaylıkla yapılabilir.
Çimen lekesi çıkarma yöntemlerine de bakabilirsiniz.
Mum Lekesi Boyalı Duvarlardan Nasıl Çıkmaktadır?
Mum lekesi boyalı duvarlardan çıkarma işlemi için kullanılması gereken yöntem; kağıt havlu ve ütü yöntemidir. Mum lekesi kolay çıkmayan fakat doğru teknik uygulandığında hızlıca sonuç alınabilen bir yöntemdir.
Boyalı duvarlara mum lekesi damladığında kağıt havlu kullanılmalıdır. Mum damlasının olduğu yere kağıt havlu ya da evinizde varsa kese kağıdı lekenin üstüne konulur. Ütünün sıcaklığı doğru derecede ayarlanarak kağıt havlunun üstünde hareket ettirilir ve leke çıkana kadar işleme devam edilir. Boyalı duvarlardan bu şekilde mum lekesi kolaylıkla çıkarılmaktadır.