Tavandaki Lekeler Nasıl Çıkar?
Tavandaki lekeleri çıkarma evin ulaşılamayan yerleri olan tavanlar için merak edilen bir konudur. Tavandaki lekeler evdeki tozların havaya kalkması ve tavana toplanması ile oluşmaktadır. Tavanlar, bir evdeki pisliğin toplandığı en merkezi yerdir ve ulaşılması kolay olmadığı için temizliği ihmal edilmektedir.
Özellikle ev hanımları bu konularda bilinçlendirilmelidir çünkü ev hanımları evin temizliğini yaparlar fakat tavanları temizlemeyi unuturlar. Dip bucak temizleme yapılsa bile tavanların temizliği unutulduğu için aslında tam anlamı ile temizlik yapılmamıştır.
Rutubetli bölgelerde olan evlerde de tavanlar çok çabuk kirlenmektedir. Ülkemizde özellikle yaz aylarında oldukça sıcak havalar olduğu için tavanda rutubet lekeleri oluşmaktadır. Yazımızın devamında tavan temizliği hakkında merak edilen bütün soruların cevabını bulabilirsiniz.
Ayrıca çimen lekesi çıkarma yöntemlerini inceleyebilirsiniz.
Tavandaki Sarı Lekeler Nasıl Çıkar?
Tavandaki sarı lekeleri çıkarma tavan lekeleri konusunda en çok karşılaşılan durum sarı lekeler olduğu için detaylıca açıklanmalıdır. Sarı lekeler, banyo ve mutfakların alt katında kalan bölgelerden üste doğru su sızması ya da bir üst kattaki banyo ve mutfaklardan su sızması sonucu oluşmaktadır. Kısaca sarı lekeler, sudan kaynaklı bir leke türüdür.
Tavandaki sarı lekeleri kapatmanın tek yolu; boyama işlemi yapmaktır. Su bazlı boyalar kesinlikle kullanılmamalıdır çünkü yukarıda da belirtildiği gibi sarı lekeler su kaynaklı oluşmaktadır.
Solvent( Sentetik) bazlı boyalar, sarı lekeleri kapatma konusundaki en etkili çözümdür. Sentetik boyanın beşte biri oranında tiner konulmalıdır. Bilindiği gibi tiner, boyayı inceltir ve daha etkili olmasını sağlar. Lekenin durumuna göre birden fazla kat boya kullanılabilir ve tavandaki sarı lekelerden kurtulmuş olunur.
Tavandaki Rutubet Lekeleri Nasıl Çıkar?
Tavandaki rutubet lekeleri oluşumu için iki ana neden vardır. Tavandaki lekeler pozitif ve negatif su basıncı yüzünden oluşmaktadır. Pozitif su basıncı evin içindeki banyo ve mutfaktan kaynaklanır. Negatif su basıncı ise çatıdan ve apartman ortamından kaynaklanmaktadır. Görüldüğü gibi hem iç hem de dış faktörlerden rutubet lekeleri oluşmaktadır.
Rutubet lekeleri oluştuktan sonra maalesef sadece boya ile giderilmektedir fakat leke oluşumunu önlemek mümkündür. Ev ya da iş yeri düzenli olarak havalandırıldığında rutubet oluşumu oldukça düşüktür. Rutubet, tesisat kaynaklı ise vakit geçirmeden bakım ve onarım yapılmalıdır.
Ev ve apartmanlarda kaliteli bir yalıtım sistemi varsa rutubet lekelerinin oluşma şansı oldukça düşüktür. Bu nedenle apartmana iyi bir yalıtım sistemi yapılması gerekir.
Çay lekesi nasıl çıkar? Bilgiler yazımızdadır.
Tavandaki Küf Lekeleri Nasıl Çıkar?
Tavandaki küf lekeleri çıkarma merak edilen konuların başında gelmektedir. Küf oluşumu, rutubet lekelerinin ilerlemiş halidir. Rutubet sonucu tavanda biriken su, tavana yayılır ve orada bazı canlıların yaşamasına izin verir. Küflerin oluşma sebebi mantardır.
Tavanda oluşan küfleri temizleme yöntemi oldukça basittir. Tavandaki küfler, kuru biz yardımı ile güzelce silinir. Bu yöntemle tavandaki küfler büyük oranda gider. Daha sonra boya zımparası ya da su zımparası ile küfler iyice kazınır. İyice zımpara yapıldıktan sonra bölge kuru bez ile silinir.
Küflü belge en son çamaşır suyu ile temizlendikten sonra işlem tamamlanır. Çamaşır suyu, küf oluşmasını engelleyen en önemli maddedir.
Tavandaki Yağ Lekeleri Nasıl Çıkar?
Tavandaki yağ lekeleri çıkarma işlemi özellikle kızartma yapıldığı zaman tavana sıçrayan yağ lekeleri için etkili olmaktadır. Tavandaki lekeler böyle bir durumda oldukça zahmetlidir fakat hızlıca çözüm bulunabilir.
Tavandaki yağ lekelerini temizlemek için bir karışım hazırlanmalıdır. Bulaşık deterjanı, yağ çözücü, çamaşır suyu ve ılık su iyice karıştırılarak bir karışım elde edilir. Fırça ya da bez yardımı ile tavan temizlenir ve yağ lekeleri yok olur.