Banyo Nasıl Temizlenir?
Banyo temizliği her evde haftada 1 kere mutlaka yapılan bir temizliktir. Banyo farkında olunmasa bile evlerde en çok kir biriken noktadır. Bu sebeple detaylı olarak temizlik yapılmalıdır.
Banyo temizliği denildiğinde genelde zeminin yıkanması ve klozetin temizlenmesi akıllara gelir fakat bu üstünkörü bir temizliktir. Banyo, çeşitli bileşenlerin bir araya geldiği bir ortamdır ve tüm bu bileşenlerin temizliğinin ayrı ayrı yapılması gereklidir.
Banyonun içinde fayanslar, giderler, musluk ve lavabolar da bulunmaktadır. Fayanslar, siz farkında olmasanız bile su lekeleri yüzünden kirlenmektedir. Lavabo ve duş giderleri de aynı şekilde kirlenmektedir. Yazımızda banyonun bütün bileşenlerinin temizliği için hazırlık ve temizliklerinin nasıl yapılacağına dair bütün bilgileri detayları ile bulabilirsiniz.
Ayrıca zift lekesi nasıl çıkar? Yazımızı inceleyebilirsiniz.
Banyo Temizliği İçin Nasıl Hazırlık Yapılmalıdır?
Banyo temizliği için hazırlık konusu temizlikten de önemlidir. Yeterli düzeyde hazırlık yapılmaz ve ortam hazırlanmazsa; temizlik verimli şekilde yapılmamaktadır. İyi bir temizlik yapabilmek için sağlam bir hazırlık yapılması gereklidir. Banyo temizliğine hazırlanırken uygulanması gereken adımlar:
- İhtiyaç dışındaki tüm malzemeler banyodan çıkarılmalıdır. Şampuan, diş fırçası, sabun gibi bütün malzemeler banyo dışına koyulmalıdır.
- Temizlik ürünleri hazırlanmalıdır. Detaylı bir temizlik için gerekli tüm malzemeler temin edilmelidir.
- Oda havalandırılmalı ve güvenlik önlemleri alınmalıdır. Herhangi bir hastalık ya da mikrop kapmamak için mutlaka plastik eldiven takılmalıdır.
- Tuvalet temizleyici ürün, klozete dökülmelidir. Piyasada bulunan kaliteli ürünler tercih edilmelidir. 30 dakika bekledikten sonra detaylı temizlik yapılabilir. Bu süre içinde diğer işlemler yapılabilir.
- Dolapların üstünde ve içinde yer alan tozlar, temiz ve ıslak bez ile temizlenmelidir.
Banyo Zemini Temizliği Nasıl Yapılmalıdır?
Banyo zemini temizliği en başta ve en sonda olmak üzere 2 defa yapılmalıdır. Banyo evde en çok kullanılan alanlardan biri olduğu için zemini de daha fazla kirlenmektedir. Banyo temizliği yapılırken uygulanacak adımlar:
- Banyoda aktif bir gider bulunuyorsa deterjanlı su ile zemin yıkanmalıdır.
- Fayans araları için kir sökücü dökülerek el fırçası ile ovalama yapılmalıdır.
- Fayans aralarının temizlenmesi zor ise dolgu yapılabilir. Temizlik ürünü satılan mağazalarda dolgu kalemi bulunmaktadır.
- Banyo paspasları ve diğer eşyalar da yıkanır.
- Son olarak zemin bir kez daha temizlenir ve zemin temizleme işlemi tamamlanır.
Tavandaki lekeleri çıkarma yöntemlerini inceleyebilirsiniz.
Klozet Temizliği Nasıl Yapılmalıdır?
Klozet temizliği için kimyasal ürün desteği alınmalıdır. Klozet temizliği, kişiler tarafından zorlu olarak görülse de çamaşır suyu ve kaliteli ürünlerle hızlı bir şekilde yapılabilir. Klozet temizliği için gerekli adımlar:
- Klozetin dış yüzeyi bez ile temizlenir. Geri kalan tüm yüzeylere çamaşır suyu dökülür. Klozet kapağı, vidalar ve oturak bez ile temizlenir. Burada kullanılan bez, başka alanlarda kullanılmamalıdır. Bu yüzden ıslak mendil ya da tek kullanımlık mendil tercih edilmelidir.
- Klozetin içine çamaşır suyu dökülür ve yarım saat beklenir. Tuvalet fırçası ile iyice temizlenip sifon çekildiğinde klozet temizliği tamamlanmış olur.
Lavabo Temizliği Nasıl Yapılmalıdır?
Lavabo temizliği için kaliteli ve dayanıklı ürünler kullanılmalıdır. Banyo içinde temizliği en fazla ihmal edilen alan lavabo temizliğidir. Bunun nedeni, sürekli su aktığı için temiz olduğunun zannedilmesidir. İyi bir lavabo temizliği için yapılması gerekenler:
- Lavaboya sıkılan temizlik ürünü, sünger yardımı ile her tarafa yayılır. Bu aşamada bulaşık süngeri kullanılabilir.
- Oluşan kireç lekeleri için kireç çözücü kullanılmalıdır.
- 15 dakika beklendikten sonra su ile güzelce yıkanır.
Bu işlemler yapıldığında banyo lavabosu, alındığı ilk gün gibi tertemiz olur.
Beylikdüzü Temizlik Şirketleri