Evim Sürekli Tozlanıyor, Ne Yapmalıyım?
Evdeki tozlanma önemli ve bunaltıcı bir sorundur. Bazı küçük tedbirler ile tozlanmanın büyük oranda önüne geçilebilir. Özellikle büyük şehirlerde dışarıdan gelen kirli hava akımı evin sürekli tozlanması problemine yol açıyor.
Evin Sürekli Tozlanması ve Dışarıdan Gelen Tozlar
Eve dışarıdan gelen tozlar alt katlarda oturan insanlar için olduğu kadar, üst katta ya da teras katında oturan insanlar için de önemli bir problemdir. Bu amaçla camlara sineklik takılması tozları tutarak eve ulaşmasını büyük oranda engeller. Bu sineklikler tozu tutar ve kendileri bolca tozlanır fakat sık sık da değiştirilebildiği için bu durum önemli bir problem yaratmaz. Sineklikler duru suyla yıkandıktan sonra da tozlarından arınmış olarak tekrar kullanılabilir.
Pencerenin önünde bulunan panjurların da olabildiğince sık temizlenmesi eve giren toz miktarını azaltacaktır.
Ayrıca nar lekesi nasıl çıkar? Yazımızı inceleyebilirsiniz.
Evin Sürekli Tozlanması ve Periyodik Temizlik
Periyodik olarak temizlik yapılmasının evin sürekli tozlanması problemini ortalama % 20 oranında azalttığı yapılan çeşitli araştırmalar ile bulunmuştur. Evin süpürülmesi için ayırılan zaman 30 dakikadan daha az olmamalıdır. Elektrik süpürgesi ile süpürme işlemi yapılırken kapı arkaları ve mobilyaların üzeri de ihmal edilmemelidir.
Temizlik için tercih edilen elektrik süpürgesi, su filtreli ya da HEPA filtreli olduğu takdirde süpürülen tozların etrafa dağılması da önlenir. Ayrıca yatakların alt kısmı ve halıların altının da çok toz barındırdığı ve iyice süpürülmesi gerektiği ihmal edilmemelidir. Bir başka temizliğinde dikkat edilmesi gereken bölüm kalorifer peteklerinin içidir. Kalorifer peteklerinin içi toz yerleşmesine çok müsait ortamlardır. Bu nedenle peteklerin içi de belli aralıklarla düzenli olarak temizlenmeli ve biriken tozlar evden uzaklaştırılmalıdır. Peteklerin içinin temizlenmesi için en ideal zamanlar bahar aylarıdır.
Evin Sürekli Tozlanması ve Çamaşır Makinesi
Evin devamlı tozlanmasından evde bulunan mefruşat da belli oranda sorumludur. Bu nedenle evde bulunan nevresim, çarşaf, koltuk kılıfı, paspaslar, perdeler ya da kıyafetler yıkanmadan uzun süre bekletilirse üzerlerinde bolca toz birikir. Evdeki mefruşat ürünlerinin belli aralıklarla sık sık yıkanması, toz birikmesinin önüne geçer.
Kumaşlar yıkanırken çamaşır makinesinin 60 derecenin altında sıcaklıkta su ile çalıştırılması, tozların imha edilmesi için yeterli değildir. En az 60 derece veya daha üstü sıcak su ile yıkama yapıldığında kumaşların içindeki tozlar uzaklaştırılabilir.
Kurumuş kan lekesi nasıl çıkar ve ne yapılmalıdır? İnceleyebilirsiniz.
Evde Toz Birikiminin Önlenmesi İçin Pratik Öneriler
Evde toz yoğunluğundan şikayetçi olunduğunda birkaç küçük ve pratik uygulama ile bu sorunun üstesinden gelinebilir. Bu konuda verilebilecek öneriler şunlardır:
- Yatak, yorgan, koltuk vb. toz tutabilecek eşyaların en az ayda 1 kere olmak üzere periyodik olarak yıkatılması evde fazladan toz birikimini önler.
- Üzerinde kumaş bulunan bütün eşyaların en az 3 ayda bir olmak üzere, akarlara karşı etkili bir temizleyici ile silinmesinde yarar vardır. Böylece akarların evin içinde yerleşerek çoğalmasının önüne geçilir.
- Cam ya da ayna gibi yüzeylerin üzerindeki tozlardan kurtulmanın yolu ise bu bölümleri toz tutmayan silikon içeren malzemeler ile silmektir. Bu işlem düzenli olarak tekrarlandığı takdirde, bahse konu yüzeylerin tekrar toz uzun tutmaları sürer.
- Bütün ahşap yüzeylerin silinmesi için kullanılan temizlik ürünlerinin, silikon içeren ürünler arasından seçilmesi önerilir. Silikon bulunduğu yüzeyde tozların yerleşmesine müsait bir zemin oluşturmaz.
- Gardroplarda bulunan giysiler de çok fazla toz tutarlar. Bu giysiler kullanılmadığı zamanlarda ( yazın kışlıklar, kışın ise yazlıklar) üzerlerine poşet geçirilerek muhafaza edilmelidir.
Bütün bu noktalara dikkat edildiği takdirde evin sürekli tozlanması probleminin önüne geçilebilir.