Koltuktaki İnatçı Kirler Nasıl Çıkar?
Koltukta inatçı lekeler olması sık rastlanan bir sorundur. Koltuktaki kirlerin çıkarılması için bazı işlemler yapılabilirse de, her koltuğun döşemesi farklı olduğu için, leke ya da kirler için herhangi bir uygulama yapmadan önce koltuğun kullanım kılavuzu dikkatle okunmalıdır. Koltuk temizliği sırasında kullanım kılavuzunda yazılanlara ters düşen herhangi bir uygulama yapmak, koltuk için firma tarafından verilen garantinin geçersiz kalmasına yol açabilir.
Kullanma kılavuzunun olmadığı durumlarda koltuğun üzerindeki, koltuk etiketinin okunması ile de lekelere nasıl müdahale edileceği kestirilebilir.
Ayrıca reçine lekesi çıkarma yöntemlerini inceleyebilirsiniz.
Koltuk Kumaşının Cinsi ve Koltuktaki Kirlerin Çıkarılması
Koltuktaki lekeler için herhangi bir işlem yapılmadan önce kumaşa uygulanabilecek malzemeler hakkında bilgi edinilmesi gereklidir. Deri koltuktaki bir leke için yapılacak müdahale ile şönil kumaştan bir koltuğa yapılacak müdahale birbirinden çok farklı olmak zorundadır. Aksi takdirde koltuğun döşemesi daha fazla zarar görür.
Koltuktaki Kirlerin Çıkarılması İçin Çabuk Müdahale Gerekir
Koltuktaki leke kurumadan müdahale edilmesi gereklidir. Leke kuruduktan sonra çıkarmaya çalışmak çok zordur. Koltuk üzerinde bulunan leke ısı, ışık ve/veya hava ile ne kadar çok etkileşim halinde olursa o kadar kumaşın yapısına işler. Bu nedenle de zaman geçtikçe koltuktaki kirlerin çıkarılması çok zorlaşır.
Koltuktaki Kirlerin Çıkarılması İçin Önce Deneme Yapılmalıdır
Koltuktaki lekeler için uygulanacak maddelerin işlem yapılmadan önce koltuğun görünmeyen bir yerine sürülerek test edilmesinde fayda vardır. Bu tür bir test için önerilecek en iyi yer, minderin altında kalan görünmeyen kısımdır. Test için izlenmesi gereken basamaklar şunlardır:
- Hazırlanan temizleyici karışım minderin altına uygulanır.
- Temizlik malzemelerinin üzerine beyaz renkli bir havlu ile iyice bastırılır.
- 20 Dk. Beklenir.
- Bekleme sonucu kumaşın rengi beyaz havluya geçiyorsa, bu durumda hazırlanan karışım o koltuk için uygun değildir.
- Havluya renk vermeyecek bir temizleyici madde karışımı kullanılmalıdır.
Koltukta Toz Lekesi
Koltuktaki tozlar düzenli olarak temizlenmelidir. Uzun müddet temizlenmeden koltuğun üzerinde kalan tozlar koltukta sabit lekeler oluşmasına sebep olur. Bu şekilde kalıcı lekeler oluşmaması için koltuklar düzenli olarak temizlenmeli ve tozdan arındırılmalıdır.
Çamaşır Suyu ve/veya Ağartıcı
Çamaşır suyuyla ya da ağartıcıyla koltuk temizlemek çok risklidir. Bu malzemeler kuvvetli kimyasal özellik gösterdiğinden koltuğun renginde dalgalı bir değişim oluşmasına yol açar. Yine bu maddelerin çok kuvvetli olması nedeniyle koltuk kumaşları deforme olabilir.
Bütün bu anlatılanlar ışığında tam olarak leke ya da kirlere nasıl müdahale edilmesinin kestirilemediği durumlarda yapılabilecek en akıllıca hareket kuru temizleme firmalarından profesyonel bir yardım almak olabilir.
Nar lekesi nasıl çıkar? Yazımızdan bakabilirsiniz.
Suni Deri Koltuk Temizliği
Suni deri koltukları temizlemek diğer koltuklara oranla daha kolay sayılabilir. Suni deri koltuk temizlemesinde izlenmesi gereken basamaklar şunlardır:
- Eğer çıkarılması istenen leke herhangi bir sıvıya ait ise, öncelikle leke kurulanır. Bu amaçla emici bir kumaş ya da kağıt havlu kullanılabilir.
- Suni deri koltuk lekesini çıkarmak için ılık sabunlu su karışımı hazırlanır.
- Yumuşak ve pütürsüz temiz bir bez bu karışıma batırılır.
- Dairesel hareketler yapılarak, koltukta lekenin olduğu bölüm iyice silinir. Bu işlem için suni deriden bir kumaş ile çalışılması daha kolay ve iyi sonuç verir.
- Leke iyice silindikten sonra koltuk kurumaya bırakılır.
- İyice kuruduktan sonra, lekenin çıkmaması halinde tekrar dairesel hareketler uygulanarak silme işlemi yapılır.
- Bu uygulamalara rağmen leke uzaklaşmadı ise % 10 alkol içeren bir sıvı hazırlanarak, aynı işlem tekrar yapılabilir
Koltuktaki kirlerin çıkarılması oldukça dikkat ve özen isteyen bir iştir.