Tuvalet Nasıl Temizlenir?
Tuvalet temizliği sağlıklı bir evde yaşamak için çok dikkat edilmesi gereken bir konudur. Tuvalet temizliği artık piyasada satılan yeni ürünler sayesinde bir kabus olmaktan çıkmıştır.Tuvalet Temizliği ve Fayans Duvar Temizliği Tuvalette duvarlar ve fayansların temizlenmesi ile işe başlanabilir. Bu amaçla izlenmesi gereken basamaklar şunlardır:
- İlk önce fayanslar, tezgah ve duvarlar iyi bir temizleyici ile bolca spreylenir.
- Daha sonra duş açılarak bolca sıcak su akması sağlanır.
- 5 Dk boyunca sıcak su ve buhar, fayanslardaki kirlerin yumuşaması için açık tutulur.
- Bu aşamadan sonra banyodan çıkılır ve kapı kapatılır.
- Ortalama 20 dk. beklendikten sonra tekrar banyoya girilir ve bütün yüzey temiz bir bezle baştan aşağı silinir.
Tavandaki lekeler nasıl çıkar? Yazımızdan bakabilirsiniz.
Tuvalet Temizliği ve Duş Temizliği
Tuvalet ile birlikte duş temizliği de çok önemlidir. İyi temizlenmeyen duş başlıkları bolca mikrop içerir. Eğer başlık düzenli temizlenmezse banyo yapmak için duşa girildiğinde sıcak suyun açılması ile birlikte bakteriler doğruca akciğerlere alınabilir. Banyo ve tuvalet temizliği için izlenmesi gereken basamaklar şunlardır:
- Duş başlığını temizlemek aslında kolaydır. Bunun için plastik bir torbaya sirke doldurulur ve bu sıvı dolu torba duş başlığına bağlanarak 1 gece boyunca bekletilir. Ertesi sabah duştan bolca su akıtılır ve başlığın temizlenmesi sağlanır.
- Banyoda bulunan duş perdeleri, paspas vb. Malzemeler çamaşır makinesinden iyice yıkanabilir.
- Çamaşır makinesi eski ve temiz bir havlu ile birkaç kez silinerek küf tutmasının önüne geçilmelidir.
- Duşakabin temizliği için deterjanlı bir bez ile silme işleminin ardından mikro fiber bir bez ile bastırarak silmek iyi bir arınma sağlar.
Klozet Temizliği
Klozet temizliğinde bu bölümün en çok mikrop barındıran yerlerden biri olduğu unutulmamalıdır. Bunun için klozet olabildiğince sık temizlenmelidir.
Tuvalet fırçasının kılları arasına çamaşır suyu dökülerek, klozetin iç kısmı iyice bastırarak silinir. Birkaç dakika beklenir. Ardından bol su dökülerek ile çamaşır suyunun ve kirlerin birlikte gitmesi sağlanır.
Eğer birikmiş kirlerin temizlenmesi amaçlanıyor ise düşük basınçlı elektrikli yıkama makinesi kullanılabilir. Başlangıçta pahalı gibi çözüm görünse de, alınan sonuç buna değecektir.
Burada unutulmaması gereken klozetin daima zararlı bakteriler barındıran bir yer olduğudur. Bu nedenle banyoda açıkta diş fırçası vb. malzemeler bırakılmamalıdır. Yapılan çalışmalar, diş fırçalarında genellikle yoğun miktarda bakteri olduğunu göstermiştir.
Klozet kapağı daima kapalı tutulmalıdır.
Ayrıca pas lekesi çıkarma yöntemlerini inceleyebilirsiniz.
Lavabo ve Bataryaların Silinmesi
Lavabo ve muslukların silinmesi için süngere az miktarda çamaşır suyu dökülür. Daha sonra lavabo ve bataryalar iyice ovularak silinir. Bu işlemin arkasından lavabo bol su ile durulanır. Bataryalar ile nemli bir bez ile tekrar silinir. En son aşamada bataryalar kuru ve toz bırakmayan bir bez ile iyice silinir.
Küvet ve duşakabinler için marketlerde bulunan özel temizleyiciler kullanılabilir. Küvet temizliğinde çamaşır suyu kullanılması önerilmez. Bunun nedeni çamaşır suyunun keskin kokusunun temizlik yapan kişiler için çok zararlı olmasıdır. Bu konuya dikkat edilmediği takdirde çok tehlikeli sonuçlara sebep olunabilir.
Yerlerin Silinmesi
Banyo zeminini önce elektrikli süpürge ile süpürmek temizliği kolaylaştırır. Daha sonra suyun içine yüzey aktif bir temizleyici eklenir. Genellikle bu temizleyicilerin ne kadar kullanılacağı üzerlerinden yazılıdır. Temizleme sıvısı hazırlandıktan sonra yer paspası ya da mop bu suya batırılarak iyice ıslatılır. Daha sonra da ıslanan paspas iyice sıkılır.
Yerler hafifçe bastırılarak silinir. Yerlerin silinmesi ile tuvalet temizliği işleminin en son aşaması bitirilmiş olur. Daha sonra dışarı çıkılarak tuvaletin kuruması beklenir.