Duvardaki Lekeler Nasıl Çıkar?
Duvarda oluşan lekeleri çıkartmak için kullanılacak deterjanların en önemli özelliği duvar boyasına zarar vermeyecek maddeler içermesinden kaynaklanır. Duvardaki lekeler bilhassa çocuklu evlerde çocukların duvarları boyaması sebebiyle olabileceği gibi, mutfak duvarlarında yemek veya yağ sıçraması veya taşınma esnasında mobilyaların duvara sürtünerek duvarda mobilya boyalarının iz bırakması gibi sebeplerle oluşabilir.
Ayrıca tuvalet nasıl temizlenir? Yazımızı inceleyebilirsiniz.
Duvar Lekelerini Silerken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Duvarda oluşan lekeleri silerken dikkatli olunması gereken hususlar şunlardır:
- Duvar lekelerini silerken duvar boyasının nasıl bir boya olduğu mutlaka göz önüne alınmalıdır. Duvardaki özellikle sentetik bazlı boyalar kimyasal veya aşındırıcı deterjanlara karşı hassastır. Duvardaki lekeyi çıkarmaya çalışırken duvar boyasını da çıkarabilirsiniz.
- Duvar lekelerinin çıkarılmasında mutlaka çok yumuşak ve tamamen pamuklu bezler kullanılmalıdır.
- Duvarlar sentetik kumaş bezler veya sert kumaş bezler ile silinmemelidir. Bu tip ürünler duvar boyasına adeta zımpara etkisi yapıp duvarı aşındırabilir.
- Duvar üzerindeki lekeler ancak bulaşık süngeri ile çok bastırmadan ovulabilir. Bu işlem sert lekelerin çıkarılması için oldukça etkilidir. Ancak son silme ve son dokunuş her zaman yumuşak pamuklu bez ile yapılmalıdır.
- Duvar silinirken kalan kısımlar üzerinde zaman içinde biriken toz sebebiyle bir kir tabakası kalabilir. Bu sebeple silinen yerle arada renk farkı oluşabilir. Bu sebeple duvarın bir kısmından leke çıkardıktan sonra duvarın tamamının temiz ve pamuklu bir bele silinmesi daha doğru olacaktır.
- Hakkımızda
- Duvar Lekelerini Silerken Hangi Deterjanlar Kullanılır?
Duvarda oluşan lekeleri silerken kullanılabilecek en iyi deterjanların başlıca özellikleri şu şekilde olmalıdır:
- Duvardaki lekeler için yemek veya yağ lekesi gibi durumlarda bulaşık deterjanı gibi çözücü ancak yoğun kimyasal olmayan ürünler kullanılabilir.
- Duvardaki boya veya kimyasal malzeme lekeleri için saf etil alkol son derece etkili bir leke çıkarıcıdır. Alkol özellikle sentetik veya su bazlı boyaları anında çözer ve bulaştığı yüzeyden ayırır.
- Duvarlarda kullanılacak deterjanların kokusuz ve renksiz olmasına dikkat edilmelidir.
- Duvar silerken kullanılan deterjanların sağlık bakanlığı onaylı olması ve güvenilir firmalar tarafından üretilmiş olması önemlidir.
- Duvar temizliğinde duvar silme için özel üretilmiş deterjanların kullanılması en doğrusu olacaktır.
Duvar Lekelerini Silerken Yapılmaması Gerekenler Nelerdir?
Duvarda oluşan lekeleri silerken yapmamak gereken hatalar şu şekilde sıralanabilir:
- Duvar lekeleri silinirken kesinlikle kağıt bez veya kağıt havlu kullanılmamalıdır. Kağıt silerken ıslak deterjanında etkisiyle parçalanır ve hem lekenin duvarda yayılmasına hem de duvar boyasına zarar gelmesine sebep olur.
- Duvarlar özellikle koyu renkli ise asla çamaşır suyu gibi renk açan malzemeler ile silinmemelidir. Bu malzemeler doğrudan duvar boyasını ağartır ve duvarda lekeden daha kötü görünen kalıcı izler oluşabilir.
- Duvarları silerken yukarıdan aşağı değil her zaman aşağıdan yukarı doğru silme yapılmalıdır.
- Duvar lekeleri kumaş lekelerinin aksine kurumadan değil kuruduktan sonra silinmelidir. Böylece leke etrafa dağılmaz ve yayılmaz.
Perde temizliği hakkında bilgilere yazımızdan ulaşabilirsiniz.
Duvar Lekelerinin Oluşmaması İçin Nelere Dikkat Etmek Gerekir?
Duvarda silme sonrası iz ve leke kalmaması için şu hususlara dikkat etmek gerekir:
- Duvardaki lekelerin kolay çıkabilmesi için her zaman kolay silinir duvar boyaları kullanmak önemlidir. Bazı yeni geliştirilen duvar boyaları pastel boyalar gibi yağlı boyaların bile kolaylıkla silinmesine imkan tanımaktadır.
- Duvarlarda leke oluşmaması veya oluşan lekelerin kolay çıkması için duvarların ara ara temizliğinin yapılması önemlidir.
- Duvar lekelerinin oluşmaması için özellikle çocuk odalarında kokusuz ve leke tutmayan özel boyalar tercih edilmelidir.
- Özellikle elektrik düğmelerinin etrafı gibi çok fazla el kiri bulaşan kısımlar düzenli olarak silinmelidir.
- Beylikdüzü Temizlik