Buzdolabı Nasıl Temizlenmelidir?
Buzdolabının uygun temizlenmesi için içerisinde bulunan rafların çıkarılması ve ayrı ayrı silinmesi gerekmektedir. Buzdolabı içerisinde yiyecekler muhafaza edildiği için temizliğinin ayrıntılı yapılması önem taşır. Buzdolabı temizleme işlemi için aynı zamanda, doğal malzemelerin kullanılması gerekmektedir. Buzdolabının raflarının temizlenmesi, buzdolabının içinin ve dondurucu kısmının temizlenmesi, buzdolabının dış bölümünün temizlenmesi hakkında detayları, alt başlıklardan öğrenebilirsiniz.
Ev temizliği neden önemlidir? Yazımızdan inceleyebilirsiniz.
Raflar İçin Buzdolabı Temizleme İşlemi
Buzdolabının raflarının temizlenmesi için sirke kullanılabilir. Sirke açık renk buzdolabı rafları üzerinde bulunan lekerin çıkarılmasına yardımcı olur. Raf temizleme işlemi için izlenecek adımlar şu şekilde sıralanır:
- Küçük boy kova seçlip, yarısına kadar su dolurulur.
- Bu kovanın içerisine, 3 yemek kaşığı sirke ve 2 yemek kaşığı karbonat atılır.
- Karışım hazırlandıktan sonra, buzdolabı rafları dolabın içerisinden çıkarılır.
- Hazırlanan karışım ve bir bez yardımı ile dolap rafları ayrıntılı şekilde silinir.
Silme işlemi sonrası raflar yerleştirilebilir. Bu yöntem ile buz dolabı raflarında bulunan lekeler ve kirler tamamen yok edilir. Aynı zamanda doğal ürün kullanımı ile yiyeceklere temas edebilecek kimyasal ürün içeriklerinden de korunulur. Buzdolabının dondurucu kısmının temizlenmesi için izlenecek adımları, alt başlıktan öğrenebilirsiniz.
Dondurucu İçin Buzdolabı Temizleme İşlemi
Buzdolabının dondurucusunun temizlenmesi için karbonat kullanılır. Bu işlem için izlenecek adımlar şu şekilde sıralanır:
- Püskürtme özelliğine sahip bir şişe içerisine su doldurulur.
- Su dolu şişeye, 1 yemek kaşığı sirke ve yarım yemek kaşığı karbonat eklenip, çalkalanır.
- Bu karışım, fısfıslı şişe yardımı ile dondurucuya sıkılır.
- Dondurucu sünger ile silinir.
Bu işlem ile dondurucu derinlemesine temizlenir. Aynı zamanda, buzdolabı temizleme işleminde doğal ürün kullanımı ile maddi olarak tasarruf sağlanır. Doğal ürünlerin arındırma ve leke çıkarma güçleri kimyasal ürünlere oranla daha fazladır.
Buzdolabının Dışının Temizlenmesi
Buzdolabı dışı temizleme işlemi için bulaşık deterjanı kullanılabilir. Buz dolabının içinin temizlenmesi doğal ürünler ile yapılırken, dış bölümü için her hangi bir yüzey silici ürün veya bulaşık deterjanı tercih edilebilir. Bu bölümde yiyecekler muhafaza edilmediği için her hangi bir risk oluşmamaktadır. Temizlik işlemi için izlenecek adımlar şu şekilde sıralanır:
- Bir sünger su altına tutularak nemli hale getirilir.
- Nemli sünger üzerine bir miktar bulaşık deterjanı dökülür.
- Bu sünger ile buzdolabının dışı ovularak silinir.
- Daha sonra ıslak, temiz bir bez yardımı ile buzdolabı detejandan arındırılmak amacıyla tekrar silinir.
Bu işlemlerin tamalanması ile tamamen temizlenmiş bir buzdolabına kavuşulur. Özellikle açık renk buzdolaplarında dış temizliğin yapılması buzdolabını ilk günkü haline kavuşturur. Detaylı buzdolabı temizliği, hem hijyen hem de sağlık açısından gereklidir. Yiyeceklerin muhafaza edildiği buzdolapları her ay mutlaka temizlenmelidir. Bu temizliğin yapılmaması halinde bakteri ve tozlar yiyeceklere karışırsa, insanlar için risk teşkil edici bir konuma gelinir.
Ev temizliği nasıl yapılır? Yazımızdan öğrenebilirsiniz.
Doğal Ürünler İle Buzdolabı Temizliğinin Avantajları
Doğal ürünler ile buzdolabı temizleme avantajları arasında maddi olarak tasarruf sağlamak yer alır. Diğer bir avantaj ise kimyasal içerikli temizlik ürünlerinin, buzdolabı içerisine girmesinin önlenmesidir. Üst başlıklar içerisinde buzdolabının iç bölümünün temizlenmesine dair aktarılan işlemlerde, doğal ürünler kullanılır. Bu doğal ürünlerin kullanımı ile buzdolabı içerisinde yer alan yiyeceklere, kimyasal ürünlerin bulaşabilmesi ihtimali engellenir.
Buzdolabı temizleme işlemi her hafta veya her ay yapılmalıdır. Buzdolabı içerisinde kalan yemeklerin, sağlıksal açıdan riske neden olmaması için yiyecekler kontrol edilmeli ve tarihi geçmiş ürünler buzdolabında bulundurulmamalıdır. Bu yiyeceklerin atılması ve yazı içerisinde değinilen temizlik işlemlerinin yapılması sağlanmalıdır.