Halıların Tozlu Olması Sağlığı Nasıl Etkiler?
Tozlu halılar o ortamda yaşayan bütün ailenin sağlığını olumsuz etkiler. Halılar evi, hem sıcak tutar hem de bir tarz yaratır. Güzel ve temiz halılar evlere hoş bir hava kazandırır. Kirli halılar ise içlerinde küf, bakteri ve bolca da toz barındırdığı için aile fertleri için bir enfeksiyon kaynağı haline gelebilir.
Kirli halılarda oynayan çocuklar, ya da kirli halılar üzerinde uyuyan evcil hayvanlar veya halıda biraz dinlenmeyi düşünen diğer aile fertleri solunum yolu ile bu kirleri vücutlarına alabilirler. Enfeksiyon ihtimali çok ciddi oranda artış gösterir.
Halılar, hafta da 1 ya da 2 kere kuvvetli bir elektrik süpürgesi ile süpürülmelidir. Fakat bu tam olarak yeterli sayılmaz. Halıların profesyonel olarak, belli periyotlarda temizlenmesi kesinlikle ihmal edilmemelidir.
Ev temizliği neden önemlidir? Yazımıza da bakabilirsiniz.
Kirli Halılar Bakterileri ve Toksinleri Eve Yayar
Kirli halılar tüyleri arasında bakteriler için uygun bir yuva oluşturur. Kirli halılar evde yaşayan bütün bireyleri virüslere karşı savunmasız hale getirir. Tozlu halılar çeşitli allerjenler, küfler ve bulaşıcı elementler ile enfeksiyon ve /veya alerji hassasiyetini arttırır.
Daha sağlıklı bir ortamda yaşanması isteniyorsa halı ve kilimler düzenli aralıklarla temizlenmeli ya da temizletilmelidir.
Kirli Halılar ve Kötü Koku Kırmızı Alarm
Kirli halılardan kötü koku geliyorsa, halılar ciddi biçimde sağlığı tehdit edecek şekilde kirlenmiş demektir. Evde küflü bir koku var ise, bu durumda aile bireyleri küf ve küf sporları soluyor demektir. Bu durumda solunan küf sporları nemli bir ortam olan akciğerlere yapışarak yerleşir. Burada çok çeşitli sorunlara yol açarlar.
Bu sporların bazıları özellikle toksik etkiye sahiptir. Bu durumun yol açabileceği sağlık sorunlarından bazıları şunlardır:
- Zor nefes almak,
- İnatçı sebebi bilinmeyen öksürük
- Sinüs enfeksiyonları
- Migren,
- Eklem ağrısı ve iltihabı
- Boğaz ağrısı,
- Çeşitli cilt enfeksiyonları, egzama,
- Ciltte kızarıklıklar,
- Bronşitdir.
Evde yaşayanlar küf kokusundan rahatsız olsa dahi, potansiyel olumsuz sağlık etkileri küflerin ortamda bırakacağı kötü kokudan daha önemlidir. Kötü koku duyulmasa bile kirli halılar ciddi sağlık tehdit edici ortamlardır.
Duşa kabin ve küvet nasıl temizlenir? İnceleyebilirsiniz.
Mobilyalar Zarar Görür
Mobilyalar da halılarda biriken tozun üzerine yerleşmesinden etkilenirler. Evde biriken kir ve toz diğer bölümlere de yayılır. Böylece mobilyalar da tıpkı halılar gibi çabucak eski bir görünüm alırlar. Düzenli halı temizliği evdeki mobilyaların ömrünü uzatır. Halılar düzenli temizlenmezse, evin temiz tutulan diğer bölümleri de kısa süre içinde toz ve kir içinde kalır.
Halı ve Kilimlerin Ömrü Kısalır
Kilim ve halıların kullanım süresi toz ve kir ile büyük ölçüde kısalır. Düzenli olarak elektrik süpürgesi ile halı temizlemek halılarda biriken kir, toz ve küfler halıların daha kısa sürede yıpranmasına sebep olur. Bir başka deyişler birikmiş toz halı ve/veya mobilyalara yerleşerek onları kemirir.
Halılar en az haftada 1 ya da 2 kez elektrik süpürgesi ile süpürülmelidir. Fakat bu tam olarak yeterli olmadığı için düzenli aralıklarla halı temizliği konusunda profesyonel bir yardım alınmasında yarar vardır. Böylece daha sağlıklı ve temiz bir ev ortamına kavuşulur.
Özellikle evde alerji nedeniyle hassas bireyler varsa halı temizliği daha da hayati bir önem taşır. Halı ve kilimler ciddi şekilde alerji tetikleyicisi olarak çalışırlar. Özellikle bahar aylarında bu konuya daha da çok dikkat edilmelidir.
Kirli halılar hem evi kötü gösterir, hem sağlığı bozar, hem de eve gelen ziyaretçilere karşı ev sahibinin itibarını sarsar. Bu nedenle halı temizliği, hatta dezenfeksiyonu ihmal edilmeden yapılmalıdır.