Çimen Lekesi Nasıl Çıkar?
Çimen lekesi çıkarma güneşli ve güzel bir günde yapılan bir piknikte ya da özellikle çocukların yaptığı maçlarda oluşan lekeler için anneler tarafından merak edilmektedir. Çimen lekesi zor lekelerden biridir ve çimen yeşili kıyafetlere kolaylıkla bulaşmaktadır.
Havalar güzelleşip bahar ayı geldiğinde başta çocuklar olmak üzere herkes kendini yeşil alanlara atmaktadır. Çimenlik alanlarda yapılan eğlenceli aktiviteler sonucunda oluşan yeşil lekeler, çıkarılması oldukça zor lekelere dönüşür.
Eğlenceli aktiviteler yapılmasa bile çimen lekesinin bulaşma olasılığı yüksektir. Özellikle kot pantolonlarda çimene oturulduğu an bile çimen lekesi oluşmaktadır. Yazımızın devamında kot pantolonlar ve kumaşlar için çimen çıkarma yollarını tüm detayları ile bulabilirsiniz.
Çay lekesi nasıl çıkar? Merak ediyorsanız yazımızı inceleyebilirsiniz.
Çimen Lekesi Kot Pantolonlardan Nasıl Çıkar?
Kot pantolonlardan çimen lekesi çıkarma çimen lekesi konusunda en zorlu konulardan biridir. Kot pantolon, yapısı gereği farklı bir kumaşa sahiptir ve farklı bir çimen lekesi çıkarma işlemi uygulanması gerekmektedir.
Kot pantolon için soda, sirke gibi alternatif yöntemler etkili olmamaktadır. Kot pantolonlara çimen lekesi bulaştığı anında fark edilirse lekenin çıkma şansı oldukça yüksektir. Leke fark edildiğinde sıcak su ve deterjan ile ilk aşamada müdahale edilmelidir. Diğer lekelere genellikle soğuk su ile müdahale edilirken çimen lekesi için sıcak su kullanılmalıdır.
Çimen lekesi, kot pantolon üzerinde kuruduysa pantolon yıkandıktan sonra fırça ile işlem yapılmalıdır. Lekenin üstüne fırça sürüldükten sonra kot pantolondaki çimen lekesi tamamen temizlenir.
Beyaz Kumaşlarda Çimen Lekesi Çıkarma?
Beyaz kumaşta çimen lekesi çıkarma işlemi için alternatif yöntemler etkili olmaktadır. Beyaz kıyafetlere ve ayakkabılara çimen lekesi bulaştığında kişiler genellikle panik olmaktadır fakat çözümü oldukça basittir.
Beyaz olan eşyalar için çamaşır suyu ve yıkama suyu ile bir karışım hazırlanmalıdır. Çamaşır suyunun bolca kullanılmasında herhangi bir sıkıntı yoktur fakat oranının iyi ayarlanması gereklidir.
Hazırlanan karışımın içinde giysiler ve ayakkabılar bekletildiğinde çimen lekesi çıkmaktadır. Yaklaşık 45-60 dakika arası karışımın içinde bekleyen beyaz kıyafetlerde çimen lekesi kalmamaktadır. Alternatif bir yöntem olarak da karışımın içine sirke kullanıldığında çimen lekesinin çıkma işlemi garanti altına alınmaktadır.
Sentetik Kumaşlarda Çimen Lekesi Nasıl Çıkar?
Sentetik kumaşta çimen lekesi çıkarma konusu detaylıca anlatılmalıdır çünkü günlük hayatta kullanılan kıyafetlerin çoğu sentetik kumaşlardan yapılmaktadır. Alınan kıyafetlerin etiketlerine bakıldığında sentetik kumaş miktarı rahatlıkla öğrenilebilir. Sentetik kumaş öğrenme süresi yaklaşık 20 saniyelik bir işlemdir ve mutlaka yapılması gerekmektedir.
Sentetik kumaştan çimen lekesi çıkarmak için alternatif yöntemlere başvurulmalıdır. 90 derecelik saf tuvalet ispirtosu yıkama yapılmadan önce çimen lekesi olan bölgeye uygulanmalıdır. İspirto ile silinen bölge çamaşır makinesi ya da el yordamı ile yıkandığında çimen lekesi tamamen çıkmaktadır.
Sentetik kumaşlarda en önemli nokta durulama işlemidir. Kurutma makinesi var ise mutlaka sentetik kumaş burada yıkanmalıdır.
Küf lekesi çıkarma yöntemlerine bakabilirsiniz.
Renkli Kumaşta Çimen Lekesi Nasıl Çıkar?
Renkli kumaşta çimen lekesi çıkarma için ilk aşamada sıcak su ve deterjan ile yıkama yapılmalıdır. Çimen lekesi sıvı bir leke olmadığı için soğuk su yerine sıcak su kullanılmalıdır. Bu konuda bilinen en büyük yanlış budur.
Leke daha zorlu ise bir kaba yaklaşık 10 litre su konulur. Suyun içine 5 kaşık oksijenli su eklenmelidir. Renkli kumaş, suyun içinde leke çıkana kadar bekletilmelidir. Kaba bakıldığında lekenin çıktığı gözle görülmektedir.
Lekeyi çıkarmak için karışımın içine okaliptüs yağı da eklenebilir fakat zorunlu değildir. Özellikle alternatif yöntemler arayan ev hanımları için okaliptüs yağı bulunmaz bir fırsattır ve eczanelerden temin edilebilir.