Çocuk Odası Nasıl Temizlenir?
Çocuk odası temizliğinde olabildiğince hassas olunması gereklidir. Çocuklar hem mikroplara hem de allerjen temizlik ürünlerine karşı fazla dirençli olmayabilirler. Çocuk odası temizliği için organik ve doğal ürünler kullanılması, bol tüylü halı ve pelüş türü eşyalardan uzak durulması önerilir. Bu tür materyaller tüyleri arasında bolca toz ve bakteri bulundurur.
Çocuk Odası Temizliği ve Düzeni
Çocuk odası temizliğine öncelikle odanın düzenlenmesi ile başlanmalıdır. Bu amaçla önce yatak toplanır. Daha sonra gereksiz malzemeler çöpe atılır ve kıyafetler katlanarak yerlerine kaldırılır. Uygun sepet ya da kutulara oyuncaklar konur. Oda tamamen toplanmadan temizlik aşamasına geçilmemelidir. Aksi takdirde ortamdaki tozlar istenildiği gibi uzaklaştırılamaz.
Tükenmez kalem çıkarma yöntemlerini yazımızdan inceleyebilirsiniz.
Çocuk Odası Temizliği Toz Alma
Çocuk odaları genellikle çabuk tozlanır. Tozları solumak, çocukların enfeksiyonlara karşı dirençlerinin düşmesine sebep olur. Bu nedenle oda döşenirken toz tutmaya eğilimi olmayan koltuk, perde, halı vb. malzemeler seçilmelidir. Mikroplar havada asılı tozlara tutunarak hareket ederler. Bu nedenle çocuk odaları mümkün olduğu kadar tozdan arınmış olmalıdır
Hafif nemli bir bez ile odada bulunan yüzeylerdeki tozlar silinmelidir. Yine hafif nemli bir bez ile odanın camları iyice silinmelidir. Pencere camları silinirken pencere pervazları ihmal edilmemelidir.
Temiz camlar çocukların odasına sağlıklı miktarda güneş ışığı girmesine de sebep olur. İyi ışık alan bir oda, çocukların fiziksel ve psikolojik sağlıklarını olumlu etkiler
Duvarlar ve Lambaların Temizliği
Çocuk odası duvarları kimyasal içeren temizleyiciler ile değil, sade su ile ıslatılmış nemli bezlerle silinmelidir. Çocuk odasında bulunan gece lambası ya da tavandan aydınlatma ürünleri de yine aynı şekilde hafifçe ıslatılmış bir bezle silinerek, kurulanmalıdır. Çocuk odası temizliği kapsamında tozdan arınmış aydınlatma ürünleri ve uygun yerlere yerleştirilmiş aydınlatma aparatları çocukların göz sağlığı üzerinde olumlu etkiler yapar.
Zemin Temizliği
Yerlerin temizliğine de çok dikkat edilmelidir. Çocuklar çok fazla önemsemeden, yere düşen nesneleri ağızlarına sürebilirler. Bu nedenle yerler önce elektrik süpürgesi ile süpürülerek kir ve tozlardan arındırılmalıdır.
Daha sonra hafif nemli bir mop ile güzelce her köşe silinmelidir. Zeminde temizlenmeyen alan kalmamasına dikkat edilmelidir. Mop ya da paspas ile silinen yerler, daha sonra kuru ve toz bırakmayan bir bez ile kurulanmalıdır.
Bebek ve çocuk odaları zemin temizlenmesinde buharlı paspasların kullanımı da çok iyi sonuçlar alınmasına yol açar.
Reçine lekesi çıkarma detaylarına yazımızdan ulaşabilirsiniz.
Oyuncakların Temizliği
Oyuncak temizliği de unutulmaması gereken bir ayrıntıdır. Oyuncaklar hem çabuk, hem de çok kirlenirler. Plastik ve yıkamaya dirençli oyuncakların hepsi bir bulaşık makinesinde yıkanabilir. Plastik oyuncakların bulaşık makinesine konulmadan önce silinmesinde yarar vardır. Kumaş oyuncaklar ise çamaşır makinesinde bebek ya da çocuk deterjanı ile yıkanmalıdır.
Elektronik oyuncaklar, üzerine alkol sürülmüş toz bırakmayan bezler ile silinmelidir. Tahta oyuncaklar sirke ile silinebilir. Sirke ile silinen oyuncaklar 15 dk. bekletildikten sonra hafifçe ıslatılmış bez ile silinir ve sirke kokusu uzaklaştırılır.
Çocuk odasını perdeleri, yatak çarşaf takımları çok sık aralıklarla yıkanmalıdır. Bu malzemeler yıkanırken parfümlü deterjanlardan uzak durulmalıdır. Bu amaçla üretilmiş bebek deterjanları kullanılabilir.
Yatak çarşafları, yastık kılıfı vb. tekstil ürünler, yıkanır yıkanmaz çocuk odasına getirilmemelidir. İyice havalandırıldıktan sonra odaya alınmalıdırlar.
Bahçede, terasta ya da balkonda bırakılan oyuncaklar çok daha sık yıkanarak temizlenmelidir. Çünkü bu tip oyuncaklar kuş vb. hayvanların taşıdığı mikroplarla kontamine olurlar. Bu tür oyuncaklar temizlendikten sonra antibakteriyel sprey sıkılmasında yarar vardır.
Çocuk odası temizliği oldukça öze ve dikkat isteyen bir iştir.