Duvardaki Kirler Nasıl Temizlenir?
Duvardaki kirlerin temizliği oldukça zordur. Özellikle yemek, çocukların boyaları ya da farklı sebeplerle duvardaki kirler meydana gelebilir. Öncelikli olarak iç cephe boyalarının silikonlu su bazlı ve leke tutmayan biçimde tercih edilmesi gerekmektedir. Bunun dışında duvar lekelerini çıkarmak için:
- İlk olarak ılık su ve bez yöntemi ile duvardaki lekelerin temizlenmesi gerekmektedir.
- Ilık su ve üzerine deterjan ya da arap sabunu dökmek gerekmektedir.
- Daha sonra yumuşak bir bezle duvarların temizlenmesi gerekmektedir.
Duşa kabin ve küvet temizliği nasıl yapılır? Yazımızdan inceleyebilirsiniz.
Duvardaki Yağ Lekeleri Nasıl Temizlenir?
Duvardaki yağ lekelerinin temizlenmesi için yağ sökücü kullanmak gerekmektedir. Ancak bazı duvar boyaları yağ sökücüden olumsuz etkilenebilir. Bundan dolayı da duvarları bol tuz, bez ve deterjan ile silmek gerekmektedir. Duvarda eğer tükenmez kalem lekesi varsa, alkollü pamuk yardımı ile silmeniz gerekmektedir. Pamuk üzerinde birkaç damla alkol damlatarak lekelerin çıkması mümkündür. Ancak tükenmez kalem bu yöntem ile temizlenmiyorsa, saç spreyinin lekelere püskürtülmesi ve silme işlemlerinin tamamlanması gerekmektedir. Bunun dışında:
- Eğer duvarda küf lekeleri varsa, sirke suyu ile duvarın temizlenmesi gerekmektedir. Bunun için 1 litre su üzerine 1 kaşık sirke dökülmeli ve duvarların temizlenmesi gerekmektedir.
- Duvardaki boyalar su bazlı ise nemli bir bezle temizlemek genellikle yeterli olmaktadır. Ancak duvardaki boyalar silikon ya da farklı bir temele sahipse, deterjan ile temizlenmesi gerekmektedir.
- Deterjan dışında nemle bir beze karbonat koyularak silme işlemleri tamamlanabilmektedir.
Boyasız Duvarlar için Leke Çıkarma Yöntemleri Nelerdir?
Boyasız duvarlar için leke çıkarmak oldukça zordur. Şayet duvarlar taş döşemeli ya da duvar kağıtları ile kaplı ise ilk olarak duvarın tozunun temizlenmesi gerekmektedir. Ardından hafif nemli bir bez ile karbonat dökülen duvarların temizliği tamamlanabilir. Ancak bu duvarlar için önemli olan lekelerin oluşmasından sonra gerekli temizliğin yapılmasıdır. Lekelerin yerleşmesi durumunda, temizlenmesi daha zor olacaktır. Duvardaki kirler temizlenirken doğru yöntemleri kullanmak da önemlidir. Duvarların genel temizliği için ise senede 1 ya da 2 kez temizlenmesi yeterli olacaktır.
Duvar Temizliği Nasıl Yapılır?
Duvarın temizlenmesi için ilk olarak elektrikli süpürgenin küçük ucu ile duvarları temizlemek gerekmektedir. Bu mümkün değilse duvarlar nemli bir bezle silinmeli ve ardından kurulanmalıdır. Ardından duvarların mikrofiber bez ile silinmesi gerekmektedir. Eğer duvar boyası silinebilir özellikte değilse, bu aşamada duvarın temizlenmemesi gerekmektedir. Şayet duvarda yağ lekeler varsa, bir kova suyun içine yağ çözücü dökmek ve duvarları bu şekilde temizlemek gerekmektedir. Duvarlarda is lekeleri bulunuyorsa islerin temizlenmesi için duvarların baştan aşağı silinmesi gerekmektedir. Bunun için de su ve sirkenin karıştırılması ve silinmesi gerekmektedir. Eğer duvarlarda boya lekesi varsa temizlik yapmadan önce odanın ortasında bir kovaya sıcak su koymak ve duvardaki lekelerin yumuşamasına izin vermeniz gerekmektedir.
Apartman temizliği nasıl yapılmalı? Yazımıza da bakabilirsiniz.
Yağ Bazlı Duvarlar Nasıl Temizlenir?
Yağlı duvarların temizlenmesi için ilk olarak su ile temizlenmelidir. Duvarların bol su ile ıslatılması gerekmektedir. Ardından pencerelerin açılması ve duvarların su çekmesi gerekmektedir. Ardından kova içerisinde nişasta ve deterjan eklenmesi gerekmektedir. Ardından duvarların temizlenmesi sağlanabilir. Şayet duvarlarda duvar kağıdı varsa, sık sık temizlenmesi önemlidir. 3 ayda bir bulaşık deterjanları ile temizlenmeli ve ayda bir kere de elektrik süpürgesinin fırçalı ucu ile duvarların tozlarının alınması gerekmektedir. Duvarların yapısına ve boya özelliklerine göre temizliğinin yapılması gerekmektedir. Aksi durumlarda duvar boyasına hasar verilebilmektedir. Duvardaki kirler için her zaman temiz su ve temiz bir bezin kullanılması gerekmektedir.