Ev Temizlerken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Ev temizliğinde en çok önem verilmesi gereken konuların başında temizliğin yeterli kadar hijyen sağlayıp sağlamadığı gelir. Ev temizliği esas olarak üç amaca hizmet etmelidir:
- İyi bir ev temizliği var olan kir, toz, leke gibi görünüz kirleri ortadan kaldırıp görsel olarak temizlik sağlamalıdır.
- İyi temizlenmiş bir ev ev tozlarının yarattığı kokudan arınmış ve temiz konuyor olmalıdır. Ancak bu konu deterjan kokusu olmaktan çok mobilya ve halıların kendi kumaş dokusunun kokusu olmalıdır.
- İyi temizlenen bir ev aynı zamanda hijyenik olmalıdır. Yani temizliğin görünmeyen ama asıl önemli kısmı olan evi anti bakteriyel hale getirme işlemi de gerçekleşmiş olmalıdır.
Ev temizlerken kullanılan deterjanların yanında temizlik şekli de son derece önemlidir. İyi temizlense veya saatlerce uğraşılsa da örneğin mutfak tezgahını sildiğiniz bez ile yemek masasını silerseniz bu durumda gerçek anlamda bir hijyenden söz etmek mümkün olmaz.
Ayrıca Beylikdüzü temizlik firmalarına yazımızdan bakabilirsiniz.
Ev Temizliği Nasıl Yapılmalı?
Doğru ev temizliği doğru uygulama ve ekipman ile başlar. Öncellikle ev temizliği yaparken kullanılan bezler ve ekipmanlar 4 gruba ayrılmalı ve birbiriyle asla karıştırılmamalıdır. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz:
- Tuvalet ve banyo temizliğinde kullanılan bezler ve fırçalar,
- Mutfak temizliğinde kullanılan bez ve süngerler,
- Odaların yer temizliğinde kullanılan bez ve paspaslar,
- Odaların mobilya ve yer üstü temizliğinde kullanılan toz bezleri ve diğer ekipmanlar.
Ev temizlerken ilk kurak sayılan bu temizlik gruplarını birbiriyle karıştırmamaktır. Zira aksi durumda kontaminasyon yani bulaşma denen çok tehlikeli bir durumla karşılaşabilirsiniz. Örneğin banyodaki kirler ve mikroplar çamaşır suyu ile kolayca ölebilir. Ancak bu mikropları banyo temizlenen bez ile mutfağa sokarsanız bu durumda bu mikroplar direnç kazanacak ve klasik kullanılan temizlik malzemeleri bunları ortadan kaldırmayacaktır.
Benzer şekilde odaların mobilya temizliğinde kullandığını aşındırıcı olmayan yumuşak bez ve deterjanları koridorların taşlarında kullanmanız istediğiniz derinlemesine temizlik sonucunu size sağlamayacaktır. Dikkat edilirse fast food restoranların temizliğinde kullanılan bezler ayrı renktir. Örneğin sarı bezler ile sadece masalar, mavi bezler ile sadece yerler silinir. İşte bunun temel nedeni bulaşmayı önlemektir.
Ev Temizliği İçin Hangi Deterjan Kullanılmalı?
Ev temizliğinde tercih edilmesi gereken deterjanlar da aynı şekilde dört guruba ayrılır ve bu deterjanlar hiçbir zaman birbiri yerine kullanılmamalıdır. Bunları şu şekilde gruplandırabiliriz:
- Banyo temizliği için aşındırıcı kimyasallar (çamaşır suyu),
- Mutfak temizliği için yarı aşındırıcı yüksek çözücü deterjanlar,
- Zemin temizliği için ahşap parkeye zarar vermeyen kir çözücüler,
- Mobilya ve camlar için düşük çözücü ve aşındırıcı olmayan alkali deterjanlar.
Ev temizlerken bu ayrıma ne kadar uyulursa o kadar başarılı sonuç edilebilir.
Ev Temizliği Hangi Sıklıkla Yapılmalı?
Ne kadar zamanda bir ev temizliği yapılacağı aslında evin ne kadar çok kirlendiğine bağlıdır. Ancak normal şartlarda bir ev mutlaka haftada bir defa temizlenmelidir. Diğer yandan ayda en az bir kez de derinlemesine temizlik yapılmalıdır. Derinlemesine temizlik konusunda bir profesyonel temizlik firmasında yardım almak her zaman daha doğru olur.
Beylikdüzü’nde kadın temizlikçi tavsiyesi yazımızı inceleyebilirsiniz.
Ev Temizlerken Nereden Başlanmalı?
Evi temizlerken ilk olarak başlanması gereken yer bakteriyel açıdan en düşük riskli yer olmalıdır. Ev temizlerken öncellikle camlardan başlamak gerekir. Daha sonra salon ve odaların toz alma ve üst taraf temizliği yapılmalıdır. Bundan sonra mutfağa gerilmeli ve yüne mutfak da yukarı kısımdan aşağı kısma yani zemine olacak şekilde temizlenmelidir. En son aşama olarak ise evin girişi ve banyolar temizlenmeli ve ev temizliği tuvalet temizliği ile bitirilmelidir.