Ev Daha Uzun Süre Nasıl Temiz Kalır?
Evin temizliğini daha uzun süre kalıcı hale getirmek için doğru temizleme yöntemini ve doğru temizlik malzemelerini kullanmak gerekir. Ev temizliği yaparken hijyen yanında fiziksel temizlik de göz ardı edilmemelidir.
Ev temizliği en başta evde yaşayanların sağlıklı bir ortamda temiz hava soluması için önemlidir. Evlerde oluşan kirler zamanla küf veya mantar gibi soluma yoluyla insana geçen ve sağlığı ciddi şekilde tehdit edebilecek unsurlara dönüşebilir. Bu sebeple evlerin düzenli temizliği son derece önemlidir. Diğer yandan ev bölümlerinin farklı hijyen düzeyleri vardır. Örneğin mutfakta oluşan bakteriler ile salondaki vitrinin içinde oluşan bakterilerin düzeyi ve miktarı farklıdır.
Ayrıca tuvalet nasıl temizlenir? Yazımızı inceleyebilirsiniz.
Ev Temizliği Nasıl Yapılmalıdır?
Evin nasıl temizlenmesi gerektiği ile ilgili olarak yanlış temizleme şekilleri kontaminasyon yani bulaşma denilen farklı alan mikroplarının birbirine karışmasına sebep olabilir. Ev temizliği yaparken dikkat edilmesi gereken hususlar şunlardır:
- Ev temizliğinde banyo veya mutfak gibi farklı alanların temizliğinde kullanılan bez veya paspas gibi malzemeler o alanlara özel olmalıdır ve birbiriyle karıştırılmamalıdır.
- Ev temizliği hijyen gereklilik düzeyi en yüksek alandan başlayıp evin mikrop girişine en açık alanına doğru yapılmalıdır.
- Ev temizliğinde öncellikle yatak odasından başlanmalı daha sonra sırasıyla odalar, salon, mutfak, koridorlar, banyolar ve en son evin giriş holünün temizliği ile temizlik bitirilmelidir.
- Zemin temizliğinde kullanılan bezler ile üst kısımlar ve tezgahlar kesinlikle silinmemelidir.
- Gıda ile temas eden mutfak tezgahı veya yemek masası gibi yerlerde hijyen seviyesi yüksek ancak aşındırıcı olmayan malzemeler kullanılmalıdır. Zira bu malzemeler yüksek hijyen sağlasa bile sağlığa zararları da olabilir.
- Ev hayvanlarının tuvaletleri kapı dışında veya balkonda olmalıdır. Ev hayvan tuvaletleri evin tuvaletleri içine kesinlikle konulmamalıdır.
- Evde küf veya mantar oluşumu tespit edilirse mutlaka profesyonel yardım alınmalıdır.
- Ev temizlik deterjanları ara sıra değiştirilmeli aynı yüzeyler için farklı marka ve cins deterjanlar kullanılmalıdır. Aynı bölgeler için sürekli aynı deterjanların kullanılması zaman içinde burada bulunan bakteri ve mikropların bu deterjanlara karşı savunma mekanizması geliştirmesine ve bağışıklık kazanmasına ve de daha kötüsü bu mikropların güçlenerek sağlığı daha fazla tehdit etmesine sebep olabilir.
- Az yapılan temizlik kadar aşırı yapılan temizlik de iyi değildir. İnsanların belirli düzeyde mikrop ve bakteriye bağışıklık sistemlerinin sağlıklı işlemesi için ihtiyacı vardır. Evde sıfıra yakın mikroplu bir ortamda büyüyen çocuklar dışarı çıktıklarında birden çok miktarda mikroba maruz kaldıklarında çok hızlı hasta olurlar.
Koltuktaki kirler nasıl çıkar? Yazımızdan bakabilirsiniz.
Banyo Nasıl Temizlenir?
Banyonun nasıl temizlenmesi gerektiği ile ilgili olarak mutlaka dezenfektan deterjanlar kullanılmalıdır. Ev içerisinde şaşırtıcı olarak asında banyolar en temiz yerlerden birisidir. Çünkü sürekli aşındırıcı malzemeler ile temizlenirler ve mikrop üretmezler. Banyo için yapılması gereken tek şey burada kullanılan malzemeleri sürekli burada tutmaktır.
Mutfak Nasıl Temizlenir?
Mutfağın nasıl temizlenmesi gerektiği ile ilgili olarak mutfakta mutlaka sağlığa zarar vermeyen ancak yarı aşındırıcı deterjanlar kullanılması gerekir. Mutfak evin en çok mikrop biriken alanıdır. Çünkü mutfakta mikroplar için bolca gıda bulunur.
Mutfak temizliğinde kullanılan ve özellikle tezgâhların silindiği bezler mümkünse tek kullanımlık olmalı ve sürekli deştirilmelidir.
Parkeler Nasıl Temizlenir?
Parkelerin nasıl temizlenmesi gerektiği ile ilgili olarak parkelerin aşındırıcı kullanılmadan temizlenmesi daha doğrudur. Parkeler ancak üzerine karı veya sıvı gıda döküldüğünde yarı aşındırıcı malzemeler ile temizlenir. Ev içerisinde parkelerin özellikle evde bebek varsa her gün kokusuz ve sabun bazlı bir deterjanla temizlenmesi doğru olacaktır.