Koltuktaki Lekeler Nasıl Çıkar?
Koltukta oluşan lekeleri çıkartmak için her şeyden önce doğru müdahale çok önemlidir. Koltuktaki lekeler yemek, sıvı veya boya gibi şeylerin dökülmesi sebebiyle oluşabilir. Aslında her yüzey ve tabi ki koltuk kumaşı üzerinden de birçok zor leke çıkartılabilir. Burada önemli olan doğru uygulamayı bilmektir.
Diğer yandan lekeli bir koltuk yanlış uygulamaya maruz kalırsa normalde çok kolay şekilde çıkartılabilecek lekeler bile kalıcı hale gelebilir. Bu sebeple temizleyeceğinizden kesin emin olmadığını koltuk lekelerine hiç dokunmadan bir uzamana danışman en uygunu olacaktır.
Mum lekesi nasıl çıkar? Yazımıza da bakabilirsiniz.
Koltuk Lekelerini Silerken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Koltukta oluşan lekeleri silerken dikkatli olunması gereken hususlar şu şekildedir:
- Koltuk lekeleri silerken öncellikle leke sıvıdan kaynaklanıyor ise ve henüz yeni ise mutlaka lekenin ıslak kısmını hızlıca bir kağıt havlu benzeri eşya ile almak gerekir.
- Koltuk üzerindeki lekeyi kökten çıkarmanın en uygun yolu profesyonel bir koltuk yıkama makinası ve leke çıkartıcı deterjan ile lekeye hiç dokunmadan koltuk yıkama uygulaması yapmaktır.
- Koltuk üzerindeki leke boya veya kırmızı gıdalardan kaynaklı zor bir leke ise saf alkol gibi ürünler lekenin hızla çözülmesini sağlar. Bunun için lekeye doğrudan saf alkol uygulanmalı ve çözülen boya veya leke hızla emilerek temizlenmelidir.
- Koltukların üzerindeki leke için profesyonel veya ev tipi leke çıkarıcılar da uygulanabilir.
Koltuk Lekelerini Silerken Hangi Deterjanlar Kullanılır?
Koltukta oluşan lekeleri silerken kullanılabilecek en iyi deterjanlar şu özelliklere sahip olmalıdır:
- Koltuk deterjanlarının asla ağartıcı özellikte olmaması gerekir. Ağartıcı deterjanlar koltukların lekelerini çıkarmaktan çok renklerin tonunu açarlar. Bu lekeyi temizlemez ancak sadece o lekenin rengini açar. Bu durumda tabi koltuk kumaşının rengi de açılır ve koltukta kalıcı hasar veya renk bozukluğu oluşur.
- Koltuktaki lekeler için en uygun deterjanlar aşındırıcı olmayan ancak çözücü olan deterjanlardır. Lekelerin aslında sadece çözülmeye ve koltuktan nazikçe alınmaya ihtiyacı vardır.
- Koltuk deterjanlarının aynı zamanda anti bakteriyel olduğu kadar anti alerjik de olması önemlidir. Bu tip durumlarda anti alerjik koltuk temizliği yapan profesyonel firmalardan destek alınabilir.
- Koltuk deterjanlarının asla ucuza satılan açık deterjanlardan olmaması gerekir. Mutlaka markası bilinen ve güvenilir olduğu kanıtlanmış deterjanlar kullanılmalıdır.
- Beylikdüzü Temizlik Şirketi
- Koltuk Lekelerini Silerken Yapılmaması Gerekenler Nelerdir?
Koltukta oluşan lekeleri silerken yapmamak gereken hatalar şu şekilde sıralanabilir:
- Koltukların lekenin çıkartılacağına emin değilseniz asla ovalanarak silinmemesi gerekir.
- Koltukların lekelenme sonrası bezle ovulmak yerine vakumlanması doğru olanıdır. Bunun için profesyonel koltuk yıkama makineleri ve ekipmanları kullanılmalıdır.
- Koltuk üzerinde yer alan lekeletin kurutulmasına asla izin verilmemelidir. Kuruyan bir leke taze bir lekeden 10 kat daha zor çıkar veya hatta bazı zamanlarda leke koltuk kumaşına işleyip kalıcı hale gelebilir. Bazı durumlarda örneğin vişne lekesi veya şarap lekesi koltuk kumaşına renk verir veya başka bir deyişle kumaşı boyar. Bunun üzerine kurutma işlemi yapılırsa veya koltuk kendiliğinden kurursa sanki tekstil boyama işlemi yapılmış gibi leke boya haline gelir ve kalıcı olabilir.
Ev temizliğinde nelere dikkat edilmelidir? Merak ediyorsanız yazımızı inceleyebilirsiniz.
Koltuk Lekelerinin Oluşmaması İçin Nelere Dikkat Etmek Gerekir?
Koltukta silme sonrası iz ve leke kalmaması için şunlara dikkat etmek gerekir:
- Koltuktaki lekeler silindikten sonra ışıklar açık veya loş ışık gibi farklı ışıklar altında kontrol yapılmalı ve lekenin gerçekten çıktığına emin olunmalıdır.
- Koltukta leke oluşmaması için koltuk üzerinde yeme ve içme yapılmamalı ve mutlaka bu işler için sehpa kullanılmalıdır.
- Koltukların düzenli olarak temizlenmesi ve kumaşında toz birikmemesi üzerine bir leke döküldüğünde koltuğun daha kolay temizlenmesini sağlar.