Yağ Lekesi Nasıl Çıkar?
Yağ lekesini çıkartmak için yapılası gereken yağın içerisinde yer alan asitlerin kumaşı etkilemesini engellemektir. Esas olarak yağ lekesi denilen şey bitkisel veya sentetik yağların içerinde yer alan yağ asitlerinin kumaşın rengini sarartması sebebiyle olur. Bu sebepledir ki yağ lekelerinde hızlı müdahale çok önemlidir.
Yağlar sıcak suyu sevmez ve sıcak suda çözülme eğilimi gösterirler. Bu sebeple yağ lekeli kumaşları kumaşın cinsine göre aşağıdaki ısılarda yıkayabilirsiniz:
- Pamuklu kumaşlar 80 derece,
- Yarı sentetik kumaşlar 60 derece,
- Likralı kumaşlar 50-60 derece,
- Yünlüler 50-60 derece,
- Saten kumaşlar 50 derece,
- İpekli kumaşlar 40-50 derece.
Kumaş Üstündeki Taze Yağ Lekesi Nasıl Çıkar?
Elbiselerdeki yeni yağ lekesini çıkartmak için yapılası gereken hemen yağın bölgeye nüfuz etmesini engellemektir. Elbisenize yağ döküldüyse hemen aşağıdaki adımları izleyin:
- Islak yağ üzerine tuz dökerek yağı kumaştan mümkün olduğunca çekin.
- İmkânınız varsa elbiseyi leke üzerine leke çıkarıcı uyguladıktan sonra hemen çamaşır makinasına atın.
- Makinadan çıkan elbisede halen yağ lekesi varsa kesinlikle kurutmayın ve leke kısmına tekrar leke çıkarıcı uygulayarak makineye atın ve su sıcaklığını kumaşın cinsine göre arttırın.
Leke çıkana kadar aynı işlemleri tekrarlayabilirsiniz. Burada önemli olan kumaşı leke çıkana kadar kurutmamaktır.
Sitemizden Beylikdüzü ev temizleyen firmaya bakabilirsiniz.
Kumaş Üstündeki Kurumuş Leke Nasıl Çıkar?
Elbiselerdeki kurumuş yağ lekesini çıkartmak için yapılası gereken yağ lekesini aktif hale getirmek ve yağı çözmektir. Burada özellikle bitkisel yağ lekelerinde güzel sonuçlar almak mümkündür. Kurumuş bir yağ lekesi için leke üzerine sprey ile elbiseler için üretilmiş leke çıkarıcı deterjanlardan uygulayın. Bu şekilde 2-3 saat beklettiğiniz çamaşırı biraz daha leke çıkarıcı uygulayarak bu sefer ılık-sıcak su dolu bir kapta 1 gece boyunca bekletin. Bu işlem kumaştaki yağı iyice çözecektir. Daha sonra ıslak hali ile çamaşırı makineye atıp kumaşın yıkanabileceği en yüksek sıcaklıkta yıkayın. Kumaşı kurutmadan ve ütülemeden önce mutlaka yağ lekesinin çıkıp çıkmadığını kontrol edin ve çıkmamışsa aynı işlemleri ıslak kumaşta tekrar uygulayın.
Yıkanmış Kumaştan Leke Nasıl Çıkar?
Elbiselerdeki yıkanmış yağ lekesini çıkartmak için yapılası gereken mümkünse kumaşı kesinlikle kurutmamaktır. Şayet yıkandıktan sonra halen kumaşta yağ lekesi kalmışsa bu leke kumaşa yerleşme eğilimi gösteren bir lekedir. Bu sebeple bu lekeye başka türlü müdahale etmek şarttır. Yıkanıp çıkmayan bir kumaş için yapılması gerekenler:
- Islak halde kumaşın üzerine yağ çözücü kimyasal döküp suya bastırın. Yağ çözücüler kumaşın rengini ağartmaz ancak üstündeki yağları çözerler.
- Bu şekilde suya basılı 1 gece beklettikten sonra yağ lekesi, azaldıysa kumaştan yağ çözülüyor demektir. Bu durumda mümkün olan en yüksek ısıda yıkayıp tekrar kontrol edin.
- Yıkama sonrası kurutmadan yağ lekesini kontrol edin. Yağ lekesi hiç çıkmamışsa tekrar yıkamayın ancak azalmışsa yıkama işlemini tekrarlayın.
Beylikdüzü duvar temizliği yapan firma yazımızı inceleyebilirsiniz.
Yıkanmış ve Kurutulmuş Kumaştan Yağ Lekesi Nasıl Çıkar?
Elbiselerdeki yıkanıp kurumuş yağ lekesini çıkartmak için yapılası gereken kumaşı suya bastırmak ve uzun süre etkili bir leke çıkarıcı içerisinde bekletmektir. Yağ lekesinin iyi yanı diğer lekelerin aksine kurumuş ve hatta ütülenmiş bile olsa aslında kumaşa hiçbir zaman tam olarak yerleşemez. Bu yağ lekesinin en önemli özelliğidir. BU sebeple tekrar tekrar yıkanmış ve kurumuş yağ lekeleri bile yağ çözücü deterjanlar ile çıkabilir.
Öncellikle yağ çözücü özelliği olan bir leke çıkarıcı alın ve yağ lekesine doğrudan uygulayın. Bu şekilde 1 saat beklettikten sonra çözücüyü suya dökün ve o suda kumaşı 1 gün boyunca bekletin. Yağ lekesinin boyama özelliği olmadığı için su içindeki yağ lekeli kumaşı çok fazla zorlamadan ovarak lekenin kumaştan ayrılmasını da sağlayabilirsiniz.