Yapıştırıcı Lekesi Nasıl Çıkar?
Yapıştırıcı lekesi çıkarma özellikle küçük yaştaki çocukların eğitim sürecinde sıkça kullandığı yapıştırıcılar tarafından oluşan lekeler için merak edilmektedir. Yapıştırıcı lekesi diğer lekelere göre çıkarılması kolay lekelerden biridir.
Uhu, japon yapıştırıcı ve bant kaynaklı lekelerin çözümü için diğer lekelerde olduğu gibi hemen müdahale edilmelidir. Evde el işi yaparken ya da anaokullarında yapıştırıcı lekeleri oluşabilir. Bu tip durumlarda çamaşır makinesine atmak kesin çözümdür fakat eve gitmeye uzun süreler varsa alternatif yollarla da leke çıkarabilir.
Sadece çocuklar, değil yetişkinler de yapıştırıcı lekelerine maruz kalabilir. Özellikle mimarlık ya da inşaat ofislerinde yapıştırıcı sıkça kullanılmaktadır. Yazımızda yapıştırıcı lekesi çıkarmaya dair bütün bilgileri bulabilirsiniz.
Zift lekesi nasıl çıkar? Yazımızdan detaylarına bakabilirsiniz.
Uhu Lekesi Nasıl Çıkar?
Uhu lekesi çıkarma işlemi için önemli nokta; lekenin kurumasıdır. Uhular, üretim gereği su bazlı ürünler olduğu için döküldüğü an müdahale etmek yerine kuruması beklenmelidir. Uhu, sıvı halde bir ürün olduğu için kuruduğunda çıkarılması daha kolaydır. Kıyafetlerde uhu çıkarmak için uygulanması gereken adımlar:
- Yapıştırıcının mutlaka kuruması beklenmelidir fakat aynı gün içinde müdahale edilmesi gereklidir.
- Kuruyan bölgeyi kaşık ya da plastik kart ile kazıyarak, üzerindeki tortu kaldırılmalıdır.
- Kalan lekeye bir miktar sıvı deterjan dökülür.
- Sıvı deterjan dökülen kıyafet yaklaşık 15 dakika soğuk suda bekletilmelidir.
- Kıyafet, soğuk sudan çıkarıldığında leke çıkmış olur. Garantiye almak amacıyla kıyafetin yıkama talimatına göre çamaşır makinesine atılmalıdır.
Kıyafetler, sıcak suya kesinlikle atılmamalıdır. Sıcak su, lekeyi çıkarmaz. Tam tersi, lekenin yüzeye daha fazla yerleşmesine neden olur. Bu nedenle, yapıştırıcı lekelerinde biri olan uhu lekesini çıkarmak için mutlaka soğuk su kullanılmalıdır.
Japon Yapıştırıcısı Lekesi Nasıl Çıkar?
Japon yapıştırıcı lekesi çıkarma diğer yapıştırıcı lekelerine göre daha zordur. Yapıştırıcı lekesi genellikle sıvı olduğu için kuruduğunda müdahale edilmelidir. Japon yapıştırıcısının üretim amacı, hızlı ve uzun süreli bir yapıştırma hizmeti sunma olduğundan çıkarması biraz zaman alabilir.
Japon yapıştırıcısını çıkarmak için farklı ürünlerin desteğine ihtiyaç duyulur. Bu ürünler; aseton, diş fırçası, pamuklu çubuk ve sıvı deterjandır. Bu ürünlerin tamamı, çıkarma işlemi için kullanılır. Japon yapıştırıcısını çıkarmak için uygulanan adımlar:
- Leke tamamen kurumalıdır.
- Pamuklu çubuk, asetona batırılır ve lekeye uygulanır.
- Yumuşayan leke, plastik kart ya da kaşık ile kazınır.
- Bir miktar sıvı deterjan soğuk suyla karıştırılır. Üst maddelerdeki işlemler uygulanan kıyafet, soğuk suyun içine atılır ve 15 dakika beklenir.
15 dakika sonunda Japon yapıştırıcısı, lekeden tamamen kurtulmuş olur.
Tavandaki lekeleri çıkarma yöntemlerine yazımızdan bakabilirsiniz.
Bant Lekesi Nasıl Çıkar?
Bant lekesi çıkarma önemsiz gibi gözükse de kıyafetlere ciddi zarar veren bantlar için merak edilmektedir. Diğer yapıştırıcı lekelerine göre en hasar veren lekedir. Genellikle duvar ve tablolarda iz bırakır. Bant lekesini çıkarmak için:
- Bant lekeleri, saç kurutma makinesi ile ısıtılır.
- Ilık suya batırılan temiz bir bez, bant lekesi olan alana uygulanır.
Bant lekesi giysilere bulaştığında yapılacak işlemler:
- Buz torbası yardımı ile bant lekesi iyice dondurulur.
- Kaşık ya da kart ile sertleşen leke kazınır.
Bu işlemler sonunda bant lekeleri tamamen çıkmaktadır.
Plastik Yapıştırıcı Lekesi Nasıl Çıkar?
Plastik yapıştırıcı lekesi yapıştırılması zor olan ürünler için kullanılan plastik yapıştırıcılar için merak edilmektedir. Yapıştırıcı lekesi çıkarmak için uygulanması gereken adımlar:
- Islak ve temiz bir yardımı ile yapıştırıcı mümkün olduğu kadar çıkarılır.
- Lekenin üstüne aseton dökülür ve bezle tekrar silindiğinde yapıştırıcı lekesi çıkmış olur.
- Beylikdüzü Ev Temizliği